Lifestyle

Hvem fanden har bestemt, at kvinder har en udløbsdato?

Det franske præsidentvalg har sat gang i nogle tanker hos mig på det seneste. Om det er særlig smart set i lyset af, at jeg er midt i den mest stressende eksamensperiode jeg kan erindre at have haft, må tiden vise når mine karakterer ruller ind.

Det der har slået mig i kølvandet på valgkampen, er den ekstreme misogyni og sexisme Brigitte Macron – den nye præsidents hustru – er blevet udsat for. Primært går angrebne på hendes alder. Hun er 24 år ældre end sin mand, og det trigger åbenbart mange. Hun har skulle stå på mål for en enorm mængde personangreb og mange stiller – ubehøvlet – spørgsmålstegn ved, hvad en mand dog ser i sådan en “gammel kone”. Til sammenligning er Melania Trump 24 år yngre end sin mand – hvor har vredesudbruddene været i den forbindelse?

Vi er så vant til ældre mand-yngre kvinde konstellationen, at det har rystet mange i deres grundvold, at en yngre mand rent faktisk kan være i et forhold med en ældre kvinde. Jeg skal ikke gøre mig klog på kærlighed og alder, ej heller omstændighederne om disse menneskers forhold, men for mig er det helt tydeligt, at der er en dobbeltstandard når det kommer til mænd og kvinders alder.

De mange vrede og hadefulde kommentarer om den franske førstedames alder afspejler i min optik det faktum, at kvinders værdi i dag stadig i stor udstrækning afgøres af deres udseende. Når de ældes, falder de i værdi i manges optik. Lyder det også urealistisk i dine ører? Så tænk lige over, hvordan vi omtaler mandlige og kvindelige celebreties generelt:

JLo, Jennifer Aniston og Demi Moore bliver generelt omtalt som lækre “TIL TRODS FOR” at de alle er omkring 50 år. Til sammenligning bliver George Clooney, Johnny Depp og Pharrell Williams generelt bare omtalt som “lækre”. Madonna er blevet omtalt som “irrelevant” og “sørgelig” fordi hun i en alder af 56 år stadig tillader sig at dyrke sin seksualitet og sin musik. Ville man nogensinde sige det samme om eksempelvis Tony Bennett på 90 år?
Det er heller ikke sjældent at støde på udtrykket “at ældes med ynde” – men bliver det nogensinde brugt om en mand? Nej. Det udtryk er også forbeholdt kvinder – specielt dem, som til trods for at de ikke længere er 20, stadig er smukke nok til allernådigst at have offentlighedens interesse – det er i øvrigt ligegyldigt hvad de så ellers har bidraget med ud over deres udseende.

Kan det virkelig være rigtigt, at der bliver sat en udløbsdato på kvinder på den måde? Og hvem har egentlig bestemt, at det skal forholde sig sådan? Desværre ser jeg tendensen i begge lejre – og jeg har garanteret også selv bidraget negativt til den, på et eller andet tidspunkt i mit liv. Mange af de kvinder vi ser op til, går til ekstremerne for at blive ved med at se unge ud. Og for nogle af vores største rollemodeller, er det deres eneste talent. Er der noget galt i at optimere sit udseende? Nej. Men det er tankevækkende, at mænd ikke i samme omfang lægger sig under kniven. Det må være fordi, de ikke på samme måde “presses” til det. Lad mig slå en ting fast; vi har et frit valg her i livet og vi kan selvfølgelig selv bestemme, hvor meget vi vil lægge under for samfundets skønhedsidealer. Når det så er sagt tror jeg, de fleste mennesker et eller andet sted gerne vil have validering fra andre. Den validering finder kvinder oftest i deres udseende, fordi vi desværre ikke er kommet længere i ligestillingen på dét punkt.

Mange argumenterer for, at nogle mænd holder af yngre kvinder af biologiske årsager og at det er rent instinkt – de er dermed lovligt undskyldt, for deres opfattelse af voksne kvinder som “outdatede”. Med vores veludviklede hjerne og evne til at undertrykke ur-driften, samt regulere traditionel instinktadfærd gennem læring ved jeg nu heller ikke helt om jeg tror på dén forklaring. Især fordi mange kommentarspor, artikler og fora gengiver påstande om, at mange mænd søger yngre kvinder fordi de giver dem “bekræftelse” og “forguder” dem. De stiller med andre ord færre krav. I min optik er det et klart tegn på, at mange mænd i dag stadig er ukomfortable med stærke kvinder med egne holdninger.

Et andet argument jeg hører gå igen er, at de voksne kvinder ikke gider at have sex. Og den manglende sexlyst er gerne kvindernes egen skyld. Jeg ved, at dette måske kan komme som et chok for de mænd der tænker sådan om deres hustruer, men kunne det være, at der skal to til tango? Har de nogensinde skænket det en tanke, at de muligvis selv er pisse ringe i sengen og ikke aner hvad de laver, men deres hustru er bare for høflig til at sige det for ikke at ødelægge mandens ego eller ende med et skænderi? Det er velkendt blandt kvinder, at mange mænd seriøst ikke har nogen idé om, hvordan en kvinde er indrettet og hvad der er godt for hende. Egoist-sex hver uge i et 20-årigt ægteskab er ikke noget som avler lyst – hvor overraskende det end måtte lyde. Jeg argumenterer ikke for, at kvinder ikke kan være sure, krævende og have manglende sexlyst, men jeg køber simpelthen ikke påstanden om, at de er årsagen til problemet hver gang. Selvreflektion er altid en god ting – måske mænd, der bruger disse argumenter om ældre kvinder skulle prøve det?

Grunden til jeg tager dette emne op er, at det simpelthen ikke kan være rigtigt at kvinders værdi fortsat skal afhænge af deres udseende. Bare fordi skønhedsidealet lige nu er ungdom, gør det da ikke menneskers værdi lavere at de ældes? Det er en uundgåelig proces. Kan det seriøst være rigtigt, at jeg om 20 år skal sidde og spekulere på, om jeg nu er i stand til at “holde på” min kæreste, fordi jeg vist også er ved at nå min udløbsdato? Skal det fylde i min bevidsthed, om jeg efter samfundets målestok er “fuckable” nok til at have et forhold til en mand og frygte, at han forlader mig for en yngre model? Det virker helt absurd, at min værdi skal måles på antallet af mine rynker, selvom jeg til den tid forhåbentlig har en portefølje af sunde virksomheder, der skaber arbejdspladser og værdi for samfundet.

Jeg hader at se kvinder omtalt som “færdige”, “slidte” og “trætte” fordi de har rundet de 45. Nej, jeg er der ikke selv endnu, men derfor kan jeg godt melde mig på banen af kritikere af retorikken. Skal vi ikke hellere se at få ændret det, så kvinders værdi afhænger af deres evner og positive egenskaber i stedet for noget så banalt som udseende og alder?

Jeg er ikke fan af bare at skrive indlæg der er sure opstød, så jeg tænker lige at ridse et par forslag op til, hvordan vi kan ændre på problematikken. Jeg tror ikke på, at vi kan få andre til at ændre sig bare fordi vi fortæller dem, at det “burde” de gøre. Jeg er ikke fan af shaming – så man kan ændre på sig selv og håbe andre følger ens eksempel. Her er et par noter til mig selv med retningslinjer jeg selv vil prøve at følge:

  • Bedøm mænd og kvinders værdi på de samme parametre. Her mener jeg ikke “at gøre gengæld” og begynde at omtale mænd negativt fordi de er oppe i årene, men at begynde at omtale begge køn positivt uafhængigt af deres alder. Eksempelvis kan man ændre “hun er lækker til trods for sin alder” til “hun er lækker” – præcis som man ville omtale en mand. Positivt.
  • Øv dig i at omtale kvinder med tillægsord der ikke primært knytter sig til hendes udseende. Hun kan være sej, dygtig, intelligent, stærk, empatisk whatever. Hun kan også være smuk – naturligvis er de nævnte værdier og ydre skønhed ikke gensidigt ekskluderende, men kvinder har mere at byde på end bare godt udseende. Fortæl dem det!
  • Sig fra, hvis du oplever, at nogen forsøger at tillægge dig værdi ud fra dit udseende eller alder eller hvis du hører en veninde eller ven omtale en ældre kvinde (eller mand, for den sags skyld) som “slidt”, “brugt” eller andet grimt – på en pæn måde. Ofte gentager vi bare hvad vi har hørt andre sige, uden at tænke over det. Derfor ligger der ikke nødvendigvis en ond intention i vores ord, men bevidsthed om problemerne ved sproget er værd at sætte fokus på.
  • Lad dig ikke begrænse af din alder. Hvis du er 50 og har lyst til at gå i byen så gør det! Jeg er 23 og elsker at sidde hjemme og læse en god bog når det bliver weekend. Skråt op med stereotyperne og gør hvad du har lyst til.
  • Lad være med at tale negativt om din egen alder eller fortæl dig selv, at “du også er blevet gammel”. Du er kun gammel, hvis du føler dig gammel – ikke fordi samfundet dikterer det.

Har nogen af Jer lagt mærke til denne dobbeltstandard? Hvad mener I selv?

xx Cecilia

Leave a Reply

Cecilia Demant


Hej og velkommen til! Mit navn er Cecilia Demant, og jeg er bloggeren bag siden her. Du kender mig måske fra Youtube, hvor jeg har lavet videoer under navnet NordicBeautySecrets i mange år. Jeg er 22 år og studerer til kemiingeniør samtidig med, at jeg blogger på fuldtid. Her på min blog finder du rigtig nørdede anmeldelser, outfit posts, livsstil inspiration og meget andet godt! Jeg håber du har lyst til at følge med

Kontakt mig direkte: nordicbeautysecrets@gmail.com