Karriere

Tag nu en chance, for helvede!

Hvad har jeg lært denne uge?

For en måneds tid siden skrev jeg dette indlæg om at lave sine egner regler, hvis man ikke kan vinde. Det blev virkelig vel modtaget, og min ambition var at reflektere over ugens – for mig – vigtigste lektie hver fredag her på bloggen. Det er det ikke lige blevet til grundet mit travle og let uorganiserede selv, men ambitionen lever stadig i bedste velgående. Denne uges post handler om modet til at tage chancer i livet.

Sidste fredag indledte jeg optagelserne til en helt ny serie på min Youtube-kanal. Det er en serie, jeg har gået og brygget på i to år (!!) uden nogensinde at have realiseret. Jeg har bildt mig selv ind, at udskydelsen skyldes travlhed på uni, manglende midler at investere (jeg har valgt at betale for optagelser og redigering for at hæve kvaliteten), og for stort et overlap med Skønhedslaboratoriet, et andet projekt jeg har været en del af længe efterhånden. Undskyldninger er der nok af, og forklaringen er sandsynligvis en blanding af førnævnte. Efter endte optagelser havde jeg en fantastisk følelse af lettelse og var fuld af energi ved udsigten til fornyelse. I forlængelse heraf, faldt jeg i tanker over, hvorfor det egentlig havde taget mig så lang tid at komme i gang med mit projekt. Hvad var det for en blokade jeg endelig havde overkommet?

For tiden lytter jeg til bogen “Mastery” af Robert Greene. Det er en bog som undersøger, hvad de mest succesfulde og toneangivende mennesker gennem tiden har til fælles. En art opskrift på at opnå fuld kontrol og beherskelse af et givent område eller færdighed, om man vil. Med udgangspunkt i personer som Charles Darwin, Mozart og Marie Curie fremlægger bogen en række fællestræk gennem anekdoter og omsætter dem til generelle retningslinjer, hvis man vil forsøge at følge i eksperternes fodspor. Den er enormt spændende, og jeg skal bestemt have en fysisk kopi når jeg har lyttet færdig. Hvis du også er interesseret kan bogen købes på Saxo her (annoncelink). I et af kapitlerne skriver Greene om vigtigheden af at eksponere sine idéer til omverdenen for langsomt at rykke fra amatør mod ekspert, og skrev i den forbindelse om de to typer af fiasko der reelt findes: at forsøge, men fejle og slet ikke at forsøge.

Formuleringen ramte mig hårdt, hvilket er godt. Det er derfor jeg læser bøger – for konstant at ruske op i mig selv og gerne blive provokeret undervejs. Manden har ret, hvilket i sig selv ikke gjorde udslaget, men den efterfølgende selverkendelse gjorde. Jeg har altid været stolt af min evne til at tage chancer; tilbyd mig en mulighed, og jeg tager den. Jeg er ikke bange for succes og har hidtil heller ikke været bange for at fejle – og fejlet, dét har jeg. Smidt ud af uni, remember? Det er bare én af mange svipsere gennem årene. Erkendelsen kom, da følelserne post optagelser pludselig gav mening; jeg havde endelig nedbrudt en mental barriere om konformitet og var derfor uendeligt lettet.

Hvis du gerne vil skabe noget, gerne gøre en forskel og virkelig blive dygtig inden for dit fag, er det nødvendigt at tage chancer. En chance er per definition risikofyldt og hvis udstillet offentligt, potentielt genstand for ganske hård kritik. Det må man tage med, og det er en naturlig del af at finde ud af, hvad der virker og er gangbart. Min personlige kontekst er, at jeg kæmper med at finde min plads og min niche i blogosfæren. Jeg startede ud med ret nørdet indhold og elskede hvad jeg lavede. Det gør jeg stadig; det bringer mig umådelig glæde at skabe indhold og være i konstant dialog med alle Jer der følger med. Dog har mit virke mistet noget af sin charme på det seneste. De sociale medier har ændret sig, og jeg har ændret mig med dem – og det er her min store fejl ligger. Konformitet er kreativitetens død; ved at lave det samme som alle andre, gør man sig selv irrelevant og sakker bagud for til sidst at blive erstattet af hvilken som helst lige så konform person. Det lyder hårdt, men det er realiteten – især i min branche. Jeg har fokuseret for meget på hvad andre laver og på hvilken type indhold der trender, i stedet for at træde ud af rotteræset og rent faktisk selv skabe originale projekter.

Med min nye serie-satsning er det lige præcis hvad jeg gør. Jeg har udviklet et videnstungt, nørdet koncept, der kræver en ordentlig omgang research og faglighed men stadig fremstår vildt lækkert og underholdende (forhåbentlig!). Som sagt er det en idé jeg har haft liggende i mange år, men mit manglende mod til at følge mine egne indskydelser har helt ærligt afholdt mig fra at realisere den. Det skal være slut nu; jeg er færdig med at fejle fordi jeg ikke prøver. Jeg vil langt hellere bruge krudt på at lancere originalt indhold folk hader og lære af det, end at tage den sikre, kedelige og konforme vej der fører til en uomtvistelig død alligevel. Det er den strategi jeg har planer om at køre benhårdt fremadrettet, og så må vi se hvad der sker. Det er tid til at være tro mod mig selv igen – som jeg plejede at være.

Traditionen tro skal mine indlæg ikke kun handle om min egen navle, men gerne kunne bruges bredt af alle. Derfor vil jeg opfordre dig til også at tænke over, hvad der holder dig tilbage i dit eget liv på et område, hvor du har ambitioner om at excellere. Det er ligegyldigt hvad; det kan være inden for en jobfunktion, et fag i skolen, en hobby eller måske en forretningsidé. Bare du har en drøm om ekspertise. Min drøm er at blive fantastisk dygtig til at skabe og iværksætte. Lige nu er det originalt og underholdende indhold til de sociale medier, som rent faktisk er brugbart og værdiskabende.

Hvordan kommer du i gang med denne proces? Det kan godt gøre lidt ondt, men her er hvad jeg gjorde:

 • Definér, hvad det er du drømmer om og vær ikke bange for at drømme stort. Glem alle andre muligheder, som måske/måske ikke lyder interessante. Gå tilbage til dine rødder for at afgøre, hvad du virkelig brænder for og giv fingeren til dem, der forsøger at influere dig til at følge en anden vej end du selv vil (Figurativt, selvfølgelig. Ofte udspringer sådan et forsøg af kærlighed til dig)
 • Forsøg at se kritisk på dig selv uden at lade følelserne tage over. Hvorfor har du fejlet og hvilke undskyldninger er det, du giver dig selv? Her er et par almindelige af slagsen:
  “Det er ikke det rette tidspunkt”
  “Det er mine omstændigheders skyld, at jeg ikke lykkes”
  “Jeg har ikke evnerne”
  Husk, at passivitet også kan stamme fra frygt; frygter du andres kritik? Frygter du at se dig selv i spejlet, hvis du fejler fordi det er pinligt? Eller frygter du måske i virkeligheden succes, fordi du endnu ikke ved, hvordan du skal håndtere den og det er fremmed territorie for dig? Det er ikke nødvendigvis sjovt at erkende, men hvis du kan finde ud af, hvad roden til din manglende aktion er, vil det være meget nemmere at gøre noget ved!
 • Læg en plan for, hvordan du vil forsøge at opnå succes og ekspertise på dit felt, og skriv alt der falder dig ind ned. Den behøver ikke være perfekt og kan redigeres løbende – sørg blot for, at skrive et par ting ned du kan sætte i bevægelse i nærmeste fremtid. Du kan altid evaluere efterfølgende
 • Forbered dig selv på, at du nok vil fejle en del men forsøg at byde det velkommen. Det er den bedste måde at lære på, og vil give uvurderlig viden om, hvad der virker og hvad der ikke gør. Succes i første hug giver hurtigt en illusion af “Midas Touch” og kan skabe meget ravage senere hen. Vi fucker alle sammen op hele tiden – det er bare kun de modigste af os, der tør stå ved det. Følelsen af at tage ansvar for sine fejl og fiaskoer er uendeligt befriende og empowering i mangel af bedre ord på dansk
 • Kig løbende kritisk på dine initiativer for at afgøre, hvad der bringer der tættere på dit mål og hvad der med fordel kan ændres eller skrottes – på den måde, holder du dig selv på sporet

Jeg synes at det her er et helt vildt spændende emne at reflektere over og undersøge. Der er så mange aspekter af den menneskelige psykologi som spiller ind, og hvis man ikke er opmærksom på dem, bliver man hurtigt opslugt af at reagere på hvad verden kaster mod én i stedet for proaktivt at skabe den virkelighed, man selv ønsker. Jeg vil forsøge at finde noget af mit mod frem i SoMe content-regi igen og vil selvfølgelig – som altid – vildt gerne høre fra Jer, hvad I vil se og læse mere af fra mig. Jeg tror jeg har en o.k. idé om det, men test endelig mine antagelser.

Til Jer derude vil jeg bare sige; drøm stort og tag nogle chancer. Det er den eneste sikre vej til succes. Hvis der var en smutvej, ville alle tage den. Jeg vil enormt gerne høre fra Jer, hvad det er I går og drømmer om og gerne vil arbejde på. Skriv en kommentar til indlægget her hvis du også vil inspirere andre eller send mig en mail/besked – det er helt op til Jer.

Jeg håber I har haft en skøn uge og får en ligeså skøn weekend!

Cecilia

Join the discussion One Comment

 • Sarah siger:

  Hej ^^
  Så fik jeg endelig læst denne post færdig. Må indrømme at det tog sin tid, fordi indholdet, eller nærmere trangen til at handle på indholdet skræmmer mig. Jeg er sindssyg bange for at sætte mig ned og se udfordringerne i øjnene, for så skal jeg jo til at gøre noget ved dem, og hvad nu hvis jeg fejler? Derfor har jeg udskudt og udskudt at læse færdig, for jeg vidste med mig selv, at jeg gerne ville handle på det jeg læste, og ikke blot skimme det og tænke, nåh ja, det var da meget klogt sagt, for så at glemme alt om det og fortsætte i hverdagens trummerum.

  Derfor har jeg nu siddet og lavet en lille liste over tre ting, jeg gerne vil være bedre til, hvad der holder mig tilbage, og hvad løsninger på dette kunne være. Jeg har endda allerede handlet på nogle få af dem, så det er et meget stort skridt for mig 🙂

  Vil bare gerne sige tak for dette enormt brugbare indlæg, som virkelig har gjort en forskel for mig. Håber andre har fået lige så meget ud af det.
  Go’ dag derude :))

Leave a Reply

Cecilia Demant


Hej og velkommen til! Mit navn er Cecilia Demant, og jeg er bloggeren bag siden her. Du kender mig måske fra Youtube, hvor jeg har lavet videoer under navnet NordicBeautySecrets i mange år. Jeg er 22 år og studerer til kemiingeniør samtidig med, at jeg blogger på fuldtid. Her på min blog finder du rigtig nørdede anmeldelser, outfit posts, livsstil inspiration og meget andet godt! Jeg håber du har lyst til at følge med

Kontakt mig direkte: nordicbeautysecrets@gmail.com